Karakter boyutu :
Metni küçült
Metni büyüt
aa
Bilim insanları acılı domates üretmeyi planlıyor
22 Şubat 2019 Cuma 14:28:00 / Eğitim
Trends in Plant Science dergisinde geçtiğimiz ay yayımlanan bir bilimsel araştırmaya göre, domates acı tattan sorumlu bir maddeyi üretmek için biçilmiş kaftan. Kapsaisinoid olarak bilinen bu madde, bibere de acısını veriyor aynı zamanda.
Kapsaisin, aslında memeliler için tahriş edici bir madde ve yendiğinde yakıcı bir his veriyor. Ancak faydaları da oldukça fazla. Patojenleri uzakta tutuyor, analjezik olarak kullanılıyor, sinir sistemi ve artrit gibi otoimmün hastalıklarda ağrı kesici etkisi var.
 
Araştırmayla, domatesin bu molekülün devamlı bir şekilde üretilmesini sağlayan gen setine sahip olduğu anlaşıldı. Kolay bir süreç olmasa da, yakında acılı Oreo tavuk kanatlarından Tabasco viskisine kadar uzanan yaratıcı acı tatlar güruhuna bir yiyecek maddesi daha eklenebilir. Acı meraklılarının yanı sıra, araştırmanın pratik hayata etkileri de yok sayılmamalı. Kapsaisinoidler, zirai uygulamalar ve çevresel faktörlerden çabuk etkilendikleri için biberde sabit oranda bulunmuyor. Bu noktada domateslerin güvenilir bir kapsaisin üreticisi ve taşıyıcısı olarak görev alması, keyif aldığımız bir tada ve beraberinde getirdiği faydalara daha rahat ulaşmamızı sağlayabilir.
Bu haber 636 kez okundu
  UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Toplam (0) adet yorum eklenmiştir.
© 2012 - Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan kopyalanamaz.
Kod ve Tasarım : Rizedeyiz Bilgi İşlem